Lead Belly

Huddie William Ledbetter (født 23. januar 1888 i Mooringsport I Louisiana , død 6. desember 1949 i New York ) var en amerikansk visesanger og komponist. Ledbetter tok artistnavnet Leadbelly (på norsk «blymagen»), eller Lead Belly som han selv skrev det og slik det også står skrevet på gravsteinen.

Hovedinstrumentet var akustisk tolvstrengsgitar. På plakater ga han seg derfor selv den imponerende tittelen King among the world’s 12 string guitarists, men han spilte også piano, mandolin, munnspill, fele og trekkspill, og sang med en klar, sterk røst. I 1986 ble Ledbetter posthumt valgt inn i Blues Hall of Fame.

Leadbelly startet sin karriere med å følge den blinde folkesangeren Blind Lemon Jefferson på turneer i Sørstatene. De hadde begge folkeviser, blues og negro spirituals på repertoaret. Selv om læremesteren var en stor nok stjerne til at han fikk spille inn grammofonplater skulle Leadbelly fullstendig overgå ham som musikalsk legende.

Huddie Leadbelly var flere ganger i klammeri med politiet. I 1918 fikk han en dom på 30 år for mord, men ble sluppet fri allerede i 1925. I 1930 fikk han en ny dom på ti år for mordforsøk. Det var nå han ble oppdaget av den kjente amerikanske folkemusikksamleren John Lomax. Lomax gjorde de første opptak med Leadbelly i fengslet, og da han i 1934 fikk benådet ble han sjåfør for Lomax og fulgte med ham på kryss og tvers gjennom Sørstatene for å gjøre lydbåndopptak og møte folkesangere. Lomax‘ beste kilde til folkevisene var likevel Leadbelly.

John og Alan Lomax skrev en bok om Leadbelly og visene hans, og nå fikk han også spille inn plater, som ofte var å høre på radio i USA. I de følgende årene opptrådte han både på nattklubber, universiteter og skoler. Samme år som Leadbelly døde hadde hans Goodnight, Irene oppnådd å bli en kjempeslager.

Mange av Leadbellys sanger er blitt standardlåter på såvel visesangeres som på bluesartisters repertoar. Popgrupper fra The Rolling Stones til ABBA har likeledes spilt inn sangene hans. Goodnight, Irene er allerede nevnt. En annen kjent sang av Leadbelly som ble en hit er Cotton Fields, som ble spilt inn av The Beach Boys i 1970. I 1993 spilte Nirvana en coverversjon av sangen Where Did You Sleep Last Night under deres MTV Unplugged-konsert, som ble en kjempehit.

Den ameriaknske sangartisten Tom Waits uttalte til The Guardian 20. mars 2005 at «Lead Belly var en elv, var et tre. Hans tolvstrengersgitar ringte som et piano i en kirkekjeller, selve Rosettastenen for mye av det som skulle følge».

· · · · · · · · ·